31 Ocak 2017 Salı

Kadın Pençesi – Halid Ziya Uşaklıgil



O nasıl bir kapak resmidir yahu! Allah iyiliğinizi versin. 4 sayfalık hikayenin adını vermişsiniz kitaba zaten ilgi çeker diye. Tabii Alık Abdül’ü seçecek değildiniz ya…

Uşaklıgil’in kısa hikayeciliğini de görmüş bulunuyoruz böylece. Romanlarında olduğu gibi bir hüzün, bir melankoli sarmış durumda hikayeleri. Geneli de savaştan çıkmış bir ülkenin yaşadığı buhranlı dönemlerden kesitler sunuyor.

Kadın Pençesi, hasbelkader güzel bir kadınla evlenmiş tipsiz bir adamın, sonradan her gece barlarda eğlenen eşini uzaktan gözetleyerek acı çekmesini anlatıyor. Her gece başka bir adamın kolunda bardan çıkan pençe sahibi kadın, bir gece de kocası olan bu adama acıyarak ‘gel bu gece de seninle gideyim’ diyor. Bu.

Köşe Başında, Mehmet Akif Ersoy’un Hasta şiirini anımsattı bana. Şairin ‘Uzanıp ölmeye bir şilte bulurlar orada!’ dediği gibi, bu hikayede de köyden geçen hastalıklı askerler hep bir köşe başı bulup kıvrılarak son uykularına yatarlar. Hikayeden bir bölüm:

İşte ne zamandan beri devam eden manzaraların dehşet ve korkunçluğundan sonra benliğimizle bu uğursuz çevre arasında bir çeşit alışma ve dostluk doğdu denebilir. Artık görülen şeyler umulmayan birer korkunç olay, işitilen şeyler beklenmeyen birer kabahat  değil; galiba daha kötüsüne, daha acısına tesadüf edilmemekten doğan bir duyguyla olağan zamanlarda insanın duygularını altüst edecek olayların yanından ilgisiz bir itidal ile geçiliyor. Sanki olaylar ve görülen şeylerle etkileri alıp kabul eden ten arasında dokunuşun şiddetini hafifleten bir kabuk var.’

Malim Menalim, diğer bir öykünün adı. Çok sevdiği kadın başkası ile evlenince diyar diyar gezen, dermansız bir hastalığa yakalanan adamın, aşkın başladığı ve bittiği yerlere son bir kere daha gidip hayatıyla vedalaşmasını anlatıyor. Becucci’nin Tesoro Mio isimli valsini bana tanıtması açısından güzeldi.

Alık Abdül ise askerde kaybolduğu için onu beklemeyip başkasına yar olan sevdiğini unutamayan, kendini kuyuya atıp öldüren bu sevgiliyi sonunda aynı şekilde takip eden ayrı bir dertli.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder